Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/load.php on line 651

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/theme.php on line 2241
Philip Freriks – Men At Work TV Produkties
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Men At Work

Men At Work TV Produkties
Gustoweg 15
3029 AR Rotterdam
Tel: 010-4733777
Fax: 010-2732492
info@menatwork.tv

Artiesten


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Philip Freriks

In goed overleg met Philip Freriks, verzorgt Men At Work TV Producties niet langer zijn boekingen en artiestenmanagement. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.philipfreriks.nl

Biografie

Philip Freriks (Utrecht, 1944) is freelance journalist, publicist en tv-presentator. Hij is bekend van o.a. ‘Lopend Vuur’, ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’, het boekenprogramma ‘Passages’, 
’Avond van de Korte Film’ (NPS, 1996/1997) en van diverse talkshows op het Nederlands Film Festival Utrecht (1994 t/m 2001).
Dertien jaar lang presenteerde hij het NOS-journaal. Op 18 december 2009 nam hij afscheid. Hij vertegenwoordigde lange tijd de stem in het KRO-programma ‘Profiel’ en trad in 2012 op als verteller tijdens de live-uitzending van ‘The Passion’ op het Willemsplein in Rotterdam.Vanaf 2012 presenteert Philip Freriks ‘De Slimste Mens’ bij KRO-NCRV op NPO 2 (thans is de zomerserie van ‘De Slimste Mens te zien). Philip haalde ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’ naar Nederland. Op 17 december 2014 werd de 25ste editie van ‘Het Groot Dictee’ uitgezonden met Philip Freriks als presentator.

Journalistieke carrière
Freriks begon zijn journalistieke loopbaan op zijn zestiende bij het ‘Nieuw Utrechts Dagblad’ en werkte buiten schooltijd voor ‘Het Vrije Volk’. In 1966 vertrok hij naar Parijs en studeerde hij aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen (IEP). In 1971 werd hij vervolgens correspondent voor ‘Het Parool’. Van 1974 t/m 1977 was Philip werkzaam bij VARA’s ‘Achter het Nieuws’ en het spraakmakende politieke programma ‘Haagsche Kringen’. 
Tevens was hij correspondent in Nederland voor de Franse kwaliteitskrant ‘Le Monde’. Na zijn terugkeer in Parijs werd hij correspondent voor ‘Het Parool’, de NOS en ‘de Volkskrant’. Voor de NOS volgde hij de OPEC in de tijd van de grote oliecrisis.

Televisie
In de periode van 1989 t/m 1990 presenteerde Philip Freriks de wekelijkse mediarubriek ‘Lopend Vuur’ voor de NOS, het boekenprogramma ‘Passages’ (NPS) en het geschiedenisprogramma ‘De tijd staat even stil’ (NCRV). Ook presenteerde hij een aantal malen ‘De Avond van de Korte Film’ en ‘De Avond van het Boek’ ter gelegenheid van de uitreiking van de Libris Literatuurprijs. Daarnaast presenteerde hij ‘de Nationale Bijbelquiz’ (voorheen ‘de Nationale Bijbeltest’).

Vanaf 1990 verbond Philip zich als tv-presentator aan ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’. Dit programma wordt jaarlijks in december uitgezonden bij de NTR. Vanaf 1 januari 1999 was hij 13 jaar lang nieuwslezer bij de NOS. Op 18 december 2009 presenteerde hij zijn laatste ‘Achtuurjournaal’.
 Vanaf juli 2008 maakte hij een reeks reportages op locatie in Frankrijk voor het programmaonderdeel ‘Le Tour de Fifi’ in ‘De Avondetappe’ van Mart Smeets.

In november 2008 presenteerde Freriks samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal rechtstreeks vanuit Washington de uitzending waarin verslag werd gedaan van de historische verkiezing van Barack Obama tot president van de VS. In augustus 2009 presenteerde hij drie dagen achtereen een deel van het ‘Achtuurjournaal’ vanuit Kaboel in Afghanistan, waar op 20 augustus presidentsverkiezingen werden gehouden. Vanaf 2012 presenteert hij de succesvolle tv-quiz ‘De Slimste Mens’ dat in de winter van 2014/2015 haar 5e editie beleeft. In mei 2014 was Freriks te zien als presentator van het EO-programma ‘Lang Leve de Lente’. Ook was Philip in de zomer van 2014 te zien in het nieuwe programma ‘Lekker Weertje’, samen met Erwin Krol, dat uitgezonden werd bij Max.

Boeken
Freriks schreef de succesvolle gids ‘Neem nou Parijs’, ‘Het Spoor van de Monumentale Meridiaan’, 

‘Ik herinner me…
’, 
‘Gare du Nord’, 

‘Jantje’ en ‘Les chats de Lili (geschreven samen met Lili Freriks). In 2010 verscheen ‘De Mitterand Route’.

Ambassadeur

Philip Freriks is sinds de eerste editie in 2006 t/m 2013 ambassadeur geweest van ‘Nederland Leest’ van de CNPB. Tijdens de landelijke campagne ‘Nederland Leest’ wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. Achterliggende gedachte is, dat ‘gestimuleerde’ discussies over telkens één maatschappelijk relevant boek, zowel het lezen als de gemeenschapszin te bevorderen.

Daarnaast is Philip Freriks ambassadeur van de ‘Nederlandse Koloniën van Weldadigheid’ in Veenhuizen, Drenthe. Door zijn deelname aan het programma ‘Verborgen Verleden’ ontdekte Freriks dat een deel van zijn geschiedenis in de voormalige armenkoloniën voor paupers ligt. Freriks steunt de koloniën, die in 2018 de status van UNESCO Werelderfgoed willen behalen.

Theater
Naast zijn journalistieke en literaire werk, heeft Freriks de laatste jaren tot twee maal toe een succesvolle theatertournee door Nederland gedaan. Hij trad op met het tekstmuziekprogramma ‘Ik herinner me’ (ook als boek uitgegeven) en vervolgens met ‘Gare du Nord’ dat in boekvorm een bestseller werd. 
In het voorjaar van 2005 kwam een vertelling uit onder de titel ‘Jantje’, over zijn oudste broer die als negenjarig jongetje omkwam bij de bevrijding van Groningen. Vanaf oktober 2008 was hij te zien in de theaterproductie ‘De Grote Verkiezingsshow’ van Het Zuidelijk Toneel. De rol leverde hem lovende kritieken op. Hij was meerdere malen verteller in kameropera’s van het gezelschap ‘Piccoli Olandesi’ onder leiding van Marc Panthus. In 2009 was hij onderdeel van de cast van ‘Claus’, een eenmalige theaterproductie over de liefde van Prins Claus voor Afrika en zijn band met de Nederlandse Antillen en Suriname. In 2009 was hij verteller bij (kronings-)concerten van de Bachvereniging o.l.v. Richard Egarr. Met dezelfde dirigent en met studenten van de Dutch National Opera Academy deed hij ook de ‘making of’ van de opera ‘Clemenza di Tito’ van Mozart op het Festival Classique in Den Haag (juni 2010). In 2010 was hij 1 van de gastlezers bij de theatertournee ‘Afscheidsmonologen’. In januari 2013 herdacht hij de Franse componist Francis Poulenc, in het vertelconcert ‘Voyage à Paris’ in de Rode Hoed in Amsterdam. Freriks nam hiervoor het initiatief en schreef de tekst. Het vertelconcert wordt nog steeds op diverse plekken gespeeld met Freriks als verteller.

Op verzoek

Philip Freriks is cultuurliefhebber en treedt op als dagvoorzitter, presentator of discussieleider bij het topsegment van manifestaties en zakelijke symposia. Met zijn scherpe inschattingsvermogen en vernuft weet hij de juiste klemtoon te leggen op de te presenteren inhoud.

Links Het Groot Dictee der Nederlandse Taal
 The Passion 2012 Ik Herinner Me


 

Philip Freriks 
Presentator, spreker, journalist, interviewer, columnist, schrijver, tv, boeken, theater, dictee