Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/load.php on line 651

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/theme.php on line 2241
Nederland wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2015 – Men At Work TV Produkties
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Men At Work

Men At Work TV Produkties
Gustoweg 15
3029 AR Rotterdam
Tel: 010-4733777
Fax: 010-2732492
info@menatwork.tv

Nieuws


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/menatwork.tv/www/wp/wp-includes/formatting.php on line 4387

Nederland wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2015

TV-Programma's

Nederland heeft zaterdagavond de 26e en vernieuwde editie gewonnen van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De twee Nederlandse finalisten, scenarist en regisseur Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer, versloegen het Vlaamse koppel Bart Cannaerts (stand-upcomedian en televisiemaker) en Bert De Kerpel.

Het NTR-programma had dit jaar voor het eerst een andere opzet dan de voorgaande 25 keer. Eerder won degene met de minste fouten. Nu namen na het dictee een Nederlands en een Vlaams team het tegen elkaar op in de finale. In die teams zaten de beste ‘gewone’ speler en de beste prominente speler.Zij moesten achtereenvolgens zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In de finaleronde maakten de Nederlanders zes fouten. De Vlamingen maakten er acht.

Elf fouten
De zestig deelnemers maakten gemiddeld 23 fouten, evenveel als vorig jaar. Beumer en De Kerpel hadden als gewone deelnemers uit Nederland en Vlaanderen allebei de beste score, met elf fouten. Cannaerts was de beste Vlaming met zestien fouten. Ketelaar mocht met achttien fouten als beste BN’er naar de finale.

Andere bekende Nederlanders die meededen waren politiek verslaggever Ron Fresen, Ad Visser, actrice Katja Herbers en rapper Sef. Het dictee kende ook een Poolse deelnemer, Mateusz Klimek. Hij was eerder de winnaar van het Internationaal Studentendictee der Nederlandse Taal en maakte nu 32 fouten.

Lieve Joris
De Vlaamse schrijfster Lieve Joris schreef de tekst voor het dictee, met de titel ‘Lang leve het heen-en-weer’. De deelnemers moesten zich vastbijten in woorden als redemptorist, collocatie, caoutchouc en promiscuïteitbevorderende seksshops.

Joris is vooral bekend van haar reisverhalen. Het eerste deel van haar dictee speelt zich dan ook in Congo af. Ze begon haar schrijversbestaan als journalist voor onder meer de Haagse Post en NRC Handelsblad.